27/5/09

Συμμετείχαν οι «ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ» στην εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη

Ανοιχτή εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαΐου 2009 στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στην οποία συμμετείχαν «ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ» οι στο πλαίσιο της ημέρας εθνικής μνήμης για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως έχει οριστεί η 19η Μαΐου με απόφαση της Βουλής, το 1994.



Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι τα θύματα της γενοκτονίας είναι μάρτυρες μιας κρίσης που τραυμάτισε κάθε έννοια ανθρωπισμού και πήρε διαστάσεις εθνικής τραγωδίας. Επισήμανε δε, ότι ο ποντιακός ελληνισμός βγήκε από την κρίση ζωντανός, λαβωμένος, αλλά με τις μνήμες του ακέραιες, μνήμες που ζητούν τη δικαίωση.



Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Υπογράμμισε εξάλλου, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τελεί υπό την προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίσει τις γενοκτονίες όλων των Χριστιανικών πληθυσμών, άρα και του ποντιακού ελληνισμού.



Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, τόνισε ότι τα ιστορικά γεγονότα έχουν ταξικό περιεχόμενο και πρέπει να αναφερόμαστε όχι μόνο στους φυσικούς αλλά και στους ηθικούς αυτουργούς τους.



Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Νότιας Αυστραλίας, θερμός φιλέλληνας, Μάικλ Άτκινσον, ο οποίος παρομοίωσε την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού με την εξολόθρευση των Εβραίων από τους Γερμανούς. Μετά από πρόταση του κυρίου Άτκινσον, η βουλή της Νότιας Αυστραλίας, υιοθέτησε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο, η εξολόθρευση των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασυρίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.



Στην εκδήλωση μίλησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Παρχαρίδης.



Μηνύματα απέστειλαν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης.


Το «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες και εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: