26/5/09

Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου


Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και το Ερευνητικό Κέντρο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» προκηρύσσουν πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.

Η σχετική εγκύκλιος (Αρ. Πρωτ. 28917/Γ2) έχει σταλεί από το Υπουργείο Παιδείας στις 13 – 03 -09 στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και η ευαισθητοποίηση των νέων, ώστε μέσα από την αναζήτηση και την έρευνα να οδηγηθούν στην εθνική αυτογνωσία.

Τα επιμέρους θέματα του διαγωνισμού για κάθε βαθμίδα είναι τα εξής.

Για το Δημοτικό, «Να δημιουργήσετε τη δική σας ζωγραφιά για να εκφράσετε μέσα από αυτή τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς καθώς και τις ταλαιπωρίες για την εγκατάσταση στη νέα πατρίδα».

Για το Γυμνάσιο, «Με βάση πληροφορίες που έχετε από τον οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο να συντάξετε ένα αφηγηματικό κείμενο (έως 500 λέξεις) που να αναφέρεται στην τραγωδία που έζησε ο ποντιακός ελληνισμός στις αρχές του προηγούμενου αιώνα».

Για το Γενικό Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο και την Επαγγελματική Σχολή, «Με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, να συντάξετε ένα άρθρο (έως 600 λέξεις) το οποίο θα δημοσιευτεί στον τύπο και θα αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα των διώξεων, της εγκατάλειψης των πατρογονικών εστιών καθώς και στην ανάγκη τα γεγονότα αυτά να μην επαναληφθούν».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τις εργασίες τους έως τις 30 Ιουνίου 2009 στη διεύθυνση:

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος,

Λ.Νίκης 1,

Τ.Κ. 54624

Θεσσαλονίκη.

Οι εργασίες θα εξεταστούν από επιτροπή εκπαιδευτικών. Οι τρείς καλύτερες κάθε βαθμίδας θα λάβουν χρηματικό βραβείο, οι δέκα καλύτερες ένα βιβλίο, ενώ όλοι οι μετέχοντες θα τιμηθούν με ένα αναμνηστικό δίπλωμα.

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή τον Οκτώβριο του 2009 στην Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: