13/10/09

6000 ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ 5ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Παρουσία 6.000 θεατών που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης διεξήχθη στις 19 Σεπτεμβρίου 2009, το 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

1800 νέοι και νέες, μέλη των χορευτικών τμημάτων των 370 σωματείων απ’ όλο τον ελληνικό χώρο εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου με το χορό "Oμάλ Κερασούντας" σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες θεατές. Λίγο νωρίτερα παρουσιάστηκε ειδικό οπτικό αφιέρωμα στον αξέχαστο Γώγο Πετρίδη, τον «Πατριάρχη» της Ποντιακής Λύρας στον οποίο, αφιερώθηκε το Φεστιβάλ. Αμέσως μετά ακολούθησε η είσοδος 100 χορευτών και ηθοποιών του λαϊκού, αρχαϊκού δρωμένου των Μωμόγερων , μελών 5 ποντιακών σωματείων του Νομού Κοζάνης, δίνοντας μια ξεχωριστή όσο και εντυπωσιακή νότα στην κορυφαία εκδήλωση.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. καθηγητής Καρδιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Παρχαρίδης αναφέρθηκε στους μεγάλους στόχους της Π.Ο.Ε. και τα σημαντικά επιτεύγματά της, για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την υποστήριξη των νεοπροσφύγων, την διοργάνωση συνεδρίων για τον Πολιτισμό του Πόντου, την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου, την διατήρηση και διάσωση των μνημείων στον ιστορικό Πόντο και ευχαρίστησε δημόσια τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά για την απόφαση του να παραχωρήσει στην Π.Ο.Ε. κτίσμα 1040 τ.μ. με περιβάλλοντα χώρο 5 στρεμμάτων εντός του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου: Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Χάρης Καστανίδης, Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Ορφανός, Σάββας Τσιτουρίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Ευαγγελία Αμανατίδου, Σοφία Καλαντίδου, ο Δήμαρχος και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης και άλλοι.

Επίσης παραβρέθηκαν η γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέας Τhea Halo, η χρυσή Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο ποντιακής καταγωγής επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, ο εκδότης συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, ο σκηνοθέτης – συγγραφέας Ερμής Μουρατίδης, ο συγγραφέας Γιώργος Ανδρεάδης, δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, εκατοντάδες πρόεδροι ποντιακών και άλλων προσφυγικών σωματείων και ενώσεων.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι δημοσιογράφοι: Φόρης Πεταλίδης - «Εύξεινος Πόντος και Αγγελιοφόρος», Γιώργος Κιούσης «Ελευθεροτυπία», Αιμίλιος Σαπρανίδης «ΕΡΤ-3» και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3 κ. Τάσος Σπηλιόπουλος.

Τα χορευτικά των 5 συνδέσμων ποντιακών σωματείων που αποτελούν το σώμα της Π.Ο.Ε. παρουσίασαν ανά περιοχές τους χορούς της Αργυρούπολης, Πάφρας, Τραπεζούντας, Κερασούντας – Νικόπολης, Καρς Καυκάσου. Επίσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην διατήρηση της παράδοσης καθεμιάς και των περιοχών αυτών και οι: Γιώργος Αμαραντίδης (Τραπεζούντας), Γιώργος Στεφανίδης (Αργυρούπολης), Γιώργος Αντωνιάδης (Πάφρα), Ευλαμπία Νικολαϊδου (Καρς Καυκάσου), Σπύρος Γαλετσίδης (Νικόπολη – Κερασούντα).

Στο Φεστιβάλ πήραν μέρος δεκάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες πόντιοι μουσικοί, οργανοπαίχτες, ερμηνευτές καλύπτοντας όλο το φάσμα της μουσικής παράδοσης του Εύξεινου Πόντου.

Με ομόφωνη απόφαση της Π.Ο.Ε. το επόμενο, 6ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα λάβει χώρα στο νεότευκτο, υπερσύγχρονο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης του Δήμου Κοζάνης.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: