4/6/10

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Εκπρόσωποι πολιτιστικών ποντιακών φορέων του νομού συναντήθηκαν στο κτίριο της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ», για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Κρίνοντας από τη συμμετοχή των συλλόγων η συνάντηση θεωρείται ότι ήταν πετυχημένη και απολύτως χρήσιμη. Εκείνο που τονίστηκε από όλους τους παρισταμένους ήταν η υποστήριξη κοινών εκδηλώσεων καθώς και η διεθνοποίηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ύστερα από την απόφαση που πήρε η Σουηδική Βουλή για την αναγνώριση.

AkritesEptalofou.jpg

Αποφασίσθηκε ακόμη να σταλεί κοινή συγχαρητήρια επιστολή των συλλόγων στο βουλευτή του Σοσιαλοδημοκρατικού κόμματος Νίκο Παπαδόπουλο καθώς και στον Ποντικό σύλλογο «Εύξεινο Λέσχη Στοκχόλμης» για την ενεργή και καταλυτική συμμετοχή τους στο παραπάνω θέμα.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι παρακάτω σύλλογοι:

 • Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ»
 • ΝΕΑ ΡΩΜΑΝΙΑ Ελληνικoύ
 • Σύλλογος ΠΟΝΤΙΩΝ ΧΕΡΣΟΥ
 • ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ
 • Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος ΧΩΡΥΓΙΟΥ
 • Ποντιακός Σύλλογος ΛΕΒΕΝΤΟΧΩΡΙΟΥ
 • Ποντιακός Σύλλογος «ΚΑΡΣ» ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ
 • Σύλλογος Ποντίων ΠΑΛΑΤΙΑΝΟΥ
 • Σύλλογος Ποντίων «ΑΚΡΙΤΕΣ Πολυκάστρου»
 • Ποντιακός Σύλλογος ΜΟΥΡΙΩΝ
 • Σύλλογος Ποντίων Αγ. Αντωνίου Κρούσια

Ευχαριστήριο προς τη Σουηδική Βουλή

Mε χαρά και συγκίνηση πληροφορηθήκαμε την απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου (U 332), για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την οθωμανική Τουρκία.
Η απόφαση αυτή έχει ξεχωριστή σημασία για εμάς, γιατί αποκαθιστά τη μνήμη των προγόνων μας, δικαιώνει τον μακροχρόνιο αγώνα μας, και ανοίγει τον δρόμο για την αναγνώριση της γενοκτονίας κι από τα κοινοβούλια άλλων χωρών.
Η αναγνώριση εκτιμάται ιδιαίτερα από εμάς, κι για έναν ακόμη λόγο, καθώς η Σουηδία συγκαταλέγεται ανάμεσα σ’ εκείνες τις χώρες, οι οποίες τοποθετούν ψηλά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εκφράζοντας τα αισθήματά μας θέλουμε να απευθύνουμε στη σουηδική βουλή ένα ειλικρινές «ευχαριστώ» αναφορικά με την απόφαση που πήρε για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 11 Μαρτίου 2010.
Κλείνοντας επιθυμούμε να αναφέρουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι μεταναστών ποντιακής καταγωγής από το νομό μας, ζει κι εργάζεται στη Στοκχόλμη, γεγονός που συσφίγγει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σουηδία.

Ευχαριστήριο προς τον κ. Κώστα Φραγγίδη, Πρόεδρο του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης

Αγαπητέ πρόεδρε,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε σ’ εσένα, καθώς και στα μέλη του συλλόγου τα θερμά μας συγχαρητήρια για τη συμβολή σας στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τη σουηδική βουλή.
Πιστεύοντας πως η συμμετοχή σας στην ανάδειξη του θέματος της γενοκτονίας είναι σημαντική, ως αδερφά σωματεία του νομού Κιλκίς, εκφράζουμε τη χαρά και την ικανοποίησή μας για την επιτυχία της αναγνώρισης.
Θεωρούμε ότι η απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς η Σουηδία συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των χωρών που ιεραρχούν ψηλά τα δημοκρατικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Είμαστε βέβαιοι ότι την απόφαση της σουηδικής βουλής θα την υιοθετήσουν κι άλλες χώρες. Χαιρόμαστε δε και για ένα επιπλέον λόγο, γιατί γνωρίζουμε ότι πολλά από τα μέλη του συλλόγου σας έλκουν την καταγωγή τους από το νομό μας.

ΠΗΓΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΙΛΚΙΣ

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: