12/8/09

Π.Ο.Ε.: ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΙΣ 15.08.2009

Κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) στις 11.08.2009 ο Πρόεδρος του Δ.Σ. καθηγητής Ιατρικής Γεώργιος Παρχαρίδης ανέφερε ότι μεταξύ των στόχων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, που συσπειρώνει 367 σωματεία από όλη την Ελλάδα είναι ο εκδημοκρατισμός και εξυγίανση του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά.

Το ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα του 1966 και η κανονιστική πράξη που ακολούθησε και ισχύουν αμετάβλητα συνεχώς μέχρι σήμερα είχε ως συνέπεια να δημιουργηθεί ένας κλειστός κύκλος διοίκησης και διαχείρισης των υποθέσεων του Ιερού Ιδρύματος, με πρόεδρο προερχόμενο συνεχώς επί 46 χρόνια από μια οικογένεια και την πλειοψηφία του Δ.Σ. να διορίζεται από ένα σωματείο. Εκλογές προβλέπονται μόνο για την μειοψηφία, δηλαδή για τα τρία από τα 11 μέλη του Δ.Σ. παγκόσμια πρωτοτυπία!

Το Ιερό Ίδρυμα ενώ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, δηλαδή έχει κρατική υπόσταση και επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό του κράτους διοικείται κατ’ αποκλειστικότητα από έναν φορέα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή από το ομώνυμο σωματείο Παναγία Σουμελά.

Ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου το ιερό ίδρυμα υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η πρωτοβουλία για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος.

Καλώ λοιπόν τον Υπουργό κ. Σπηλιωτόπουλο να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη έκδοση προεδρικού διατάγματος που να τροποποιεί το ισχύον ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα. Στα χέρια του βρίσκεται πλήρης σχετικός ενημερωτικός φάκελος και αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις της Π.Ο.Ε. Ζητούμε να εφαρμοστεί η δημοκρατία και να αποδοθεί το Ιερό Ίδρυμα στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Στις 15 Αυγούστου θα είμαστε παρόντες στο χώρο του Ιερού Ιδρύματος, όπως αρμόζει ως προσκυνητές της ιεράς εικόνας της Παναγίας. Ταυτόχρονα όμως θα εκπληρώσουμε κι ένα χρέος. Θα εκφράσουμε ειρηνικά την αντίθεσή μας προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς διοίκησης και θα ζητήσουμε την άμεση νομοθετική παρέμβαση για την αλλαγή του.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, δικηγόρος Κωνσταντίνος Γαβρίδης , ανέφερε ότι η επί μισό αιώνα περίπου άσκηση της διοίκησης από τα ίδια πρόσωπα με επίκεντρο συνεχώς μία οικογένεια και το ομώνυμο σωματείο Παναγία Σουμελά, εξέθρεψε και παγίωσε αντιλήψεις ιδιοκτητών. Οι αντιλήψεις αυτές εκφράζονται απ’ τους διοικούντες, οι οποίοι με δημόσιες ανακοινώσεις τους αυτοαποκαλούνται «ιδιοκτήτες των πάντων υπό την υλική και πνευματική έννοια», «εγγυητές», «φρουροί και κάτοχοι της ιεράς εικόνας».

Είναι δε τόση η ταύτισή τους με το Ιερό Ίδρυμα που σε περίπτωση απόπειρας αλλαγής του νομικού καθεστώτος, απειλούν να απομακρύνουν την ιερά εικόνα από το Ίδρυμα και να αφαιρέσουν τη χρήση των εκτάσεων όπου αναπτύχθηκαν οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, έκταση που σημειωτέον παραχωρήθηκε στο σωματείο από την τοπική κοινότητα Καστανιάς με τον όρο να εγκατασταθεί σ’ αυτήν το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά.

Η πρόσφατη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έλυσε οριστικά μια νομική διχογνωμία που ανέκυψε σχετικά με το νομικό καθεστώς που διέπει το Ιερό Ίδρυμα: αν δηλαδή για την διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος είναι σε ισχύ το ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα και η κανονιστική πράξη της Εκκλησίας ή έχει εφαρμογή ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Απεφάνθη λοιπόν ότι ισχύει το ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα. Η γνωμοδότηση αυτή αναδεικνύει πλέον την αρμοδιότητα του Υπουργού Παιδείας ως μόνου αρμοδίου να εισηγηθεί με προεδρικό διάταγμα την αλλαγή του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος. Ανεξάρτητα όμως από την νομιμότητα πρέπει να επιδιωχθεί η ουσιαστική ανιστόρηση της Ιεράς Μονής και η μετεξέλιξη του Ιερού Ιδρύματος από κέντρο άσκησης κοσμικής εξουσίας και επιρροής σε Ιερά Μονή, όπως ακριβώς λειτουργούσε επί 16 αιώνες στον ιστορικό Πόντο.

Με τον προσήκοντα σεβασμό στην ιερότητα του χώρου και της ημέρας θα παραστούμε κατά τον Δεκαπενταύγουστο ως προσκυνητές της εικόνας στο Ιερό Ίδρυμα και θα εκφράσουμε απολύτως ειρηνικά και με κοσμιότητα την δυσφορία των Ποντίων για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Ίδρυμα.

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε., ιατρός Χαράλαμπος Κωτίδης, εξέφρασε την καθολική αντίθεση των νέων με το καθεστώς της οικογενειοκρατίας που παγιώθηκε στο Ίδρυμα, κατάσταση που δυστυχώς παρατηρείται ευρύτερα στην ελληνική κοινωνίας, γεγονός που προκαλεί την δυσφορία και την έντονη αντίδραση όλων των νέων και δήλωσε την σταθερή απόφασή τους να αγωνιστούν για την επικράτηση της δημοκρατίας και την κατάκτηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους τους νέους.

Ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας δικηγόρος Λάζαρος Κουμπουλίδης αναφέρθηκε στην δυσαρέσκεια και τη δυσφορία της ολότητας σχεδόν των σωματείων του Νομού Ημαθίας αλλά και της κοινής γνώμης των κατοίκων του νομού για την κατάσταση που επικρατεί στο Ίδρυμα και υπογράμμισε την αναγκαιότητα ουσιαστικής ανιστόρισης δηλαδή επανίδρυσης της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά όπως λειτούργησε επί αιώνες στον ιστορικό Πόντο.


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: